ladda ner El Alamein 1942 : vändpunkten i Nordafrika under andra världskriget pdf, epub ebook

ladda ner El Alamein 1942 : vändpunkten i Nordafrika under andra världskriget pdf, epub ebook

El Alamein 1942 : vändpunkten i Nordafrika under andra världskriget

  • Siffra: 640277371238955
  • Författare:
  • Språk: Sveriges
  • Utvärdering: 4.2/5 (Votes: 4820)
  • Paperback : 182 sidor
  • Tillgänglighet: En lager
  • Ladda ner format: PDF, EPUB, KINDLE, FB2, AUDIBLE, MOBI och andra.

Produktbeskrivning

Slaget vid den lilla järnvägsstationen El Alamein i norra Egypten är en av de stora berättelserna i vår tid. Här skildras för första gången på svenska hela förloppet från Tobruks fall till då Rommels trupper i slutet av 1942 drevs på flykt. Hitlerriket fick nu en första föraning om det ännu avlägsna nederlaget.

El Alamein var ett av de stora vändpunktsslagen under andra världskriget och utgången betydde mycket för den hårt prövade brittiska hemmafronten. Citatet av Winston Churchill: "Före El Alamein ingen seger, efter El Alamein inget nederlag" är kanske inte helt sanningsenligt men ger en vink om slagets betydelse.

Med en omfattande research och besök på platsen skildrar Karl-Gunnar Norén både de taktiska striderna i öknen och det strategiska sammanhanget kring Medelhavet före slaget. Hans intervjuer med veteraner från både den tyska Afrikakåren och det brittiska imperiets 8. armé kompletterar faktabilden med soldaternas minnen från slaget. Männens villkor, den känsliga logistiken och ökenkrigets gentlemannamässiga karaktär sätts under luppen tillsammans med myten om Erwin Rommel, ökenräven.

Kriget i öknen var ett utpräglat materielslag, och Joaquim Forasettos detaljrika teckningar av stridsvagnar, artilleri och fordon underlättar jämförelsen mellan de olika arméernas arsenaler.
Officiella brittiska och tyska frontfotografers bilder samt soldaters privata arkivbilder ger tillsammans med autentiska dokument från slaget läsaren en förståelse utöver det vanliga.
Två stora utvikningspanoramor av Per Lindroos och ett omfattande kartmaterial gör det lätt att i detalj följa den nära halvårslånga utvecklingen.

Relaterade böcker